Hvorfor hedder det Blå Mandag?
Den kristne version af betydningen går på, at det er forbundet til middelalderen, hvor den katolske kirke brugte et blåt klæde på alteret til fastelavnsmandag, som var en markering af fasten, og dette var i betydningen af blå mandag, at der bliver markeret noget nyt, som en konfirmation jo er. Derfor føres det blå videre i beklædningen, for den konfirmerede skal iklædes noget nyt og fint på den nye første dag efter at have gået fra barne- til voksenlivet.
Den mere sandsynlige version til hvorfor det hedder blå mandag, er at i Tyskland var der i gamle dage en praksis med, at farversvende kunne tage en mandag fri, når de brugte søndagen til at farve arbejdstøjet blåt og vaske det, hvilket indebar, at hele mandag gik med at tørre tøjet.
Der findes en tredje forklaring på navnet, nemlig igen fra det tyske og her fra det tyske blau sein, som på tysk betyder at være fuld.
Hvad end der lagde grund for navnet, så er blå mandag en festlig og sjov dag for de unge, som er en af de gode traditioner, der nok altid bliver holdt i hævd mange generation endnu, så mange flere forældre skal lære de gode råd til konfirmanden på blå mandag, så dagen bliver en sjov dag.
Når du som konfirmand fejrer Blå Mandag med mange penge på lommen, og måske lidt for meget alkohol i blodet, er du et let offer for røveri. Nogle konfirmander har oplevet at blive frastjålet alle deres gavepenge eller dyrt mærketøj.
Hvis du bruger din sunde fornuft kan de ubehagelige situationer mange gange undgås, og her giver vi dig nogle enkle råd, så du kan få en dejlig Blå Mandag at huske tilbage på.