Skip to content

Amerikansk julemad

Julen er lige rundt om hjørnet, og hvert år glæder vi os til flæskesteg, andesteg, kartofler, søde kartofler, brun sovs og rødkål, men tænk at holde jul på helt anden vis, en jul hvor maden er amerikansk inspireret. I virkeligheden er mange af traditionerne og retterne adopteret fra England og Skandinavien, og er der noget som er amerikanerne er gode til, så er det overdådige måltider. Det bliver næsten ikke større end årets julemiddag, se de lækre retter her, og få inspiration til en anderledes jul

Amerikansk julemad - hjemmelavet kalkun
De sydlige stater

Madlavning som fjerkræ med fyld, startede i de sydlige stater i USA. Fjerkræet kan blandt andet være kalkun, kylling, and eller gås. Fyldet er spiseligt indhold eller en blanding, af stivelse, som benyttes til at udfylde hulrummet i fjerkræet. Fyldet består som regel af løg, selleri, brødkrummer, tørret brød, krydderier, salt og peber. Når du laver fjerkræet, skal hulrummet ”tømmes” inden det fyldes op med fyldet, herefter skal fjerkræet lavet i ovnen, med fyldet i.

American pie - tærte
American pie - tærte

Er der noget amerikanerne ikke kan få nok af, så er det tærter. Der findes sågar en by i New Mexico, kaldet Pie Town. Der findes apple pie, mince pie, pecan pie, pumpkin pie og sweet potato pie. En helt speciel juletærte er æbletærten, smagen af sukker, kanel og bagte æbler, er sand julemagi, tærten bliver ofte hjemmebagt og spist, med en lille portion is over hele landet op, og til jul.

Amerikansk julemad
Jul i Californien

I Californien spiser man den typiske amerikanske spise, juleretter som tærter, fyldt fjerkræ, cookies og pudding, men her i blandt også spisen ”Dungeness crab”, en stor og prægtig krabbe. Krabben holder til på vestkysten af Nordamerika, og vokser sig typisk op til 20 cm. lang. Krabben er kendt for sit møre og søde kød.  Forsøger man at koge krabben skal man huske at komme rigeligt med vand i en stor gryde, og salte krabben lidt til

Amerikansk julemad - lefse
Jul i Minnesota

Lefse er traditionel skandinavisk julespise i nordstaten Minnesota. Lefse er et traditionelt blødt og norsk fladbrød. Lefse er lavet af mel og mælk, og sommetider lidt kartoffel. Lefse bliver rullet i smør og sukker efter de er bagt. Bagningen foregår ofte som en sammenkomst, og en aktivitet for hele familien, en proces hvor alle hjælper til med at lave maden. I Starbuck i Minesota bliver der produceret omkring en halv million pakker med Lefse hvert år.


Back To Top