Skip to content

Hjemmelavet andesteg i ovn

Andesteg er meget populært at servere på alle tider af året, ikke kun til Morgensaften og til Jul. Her er en nem opskrift på hjemmelavet stegt and.

Hjemmelavet andesteg

ingredienser til 4 personer
Tilberedningstid: ca. 3½ time

– 1 and på 3 – 3 1/2 kg
– salt
– peber
– 2 syrlige æbler
– ca. 15   svesker uden sten

Sauce:
– hals, vingespidser, kråse og hjerte
– 1 lille løg
– 1 lille gulerod
– evt. 2  tsk. andebouillon
– 1/2  l. vand
– 1  spsk. smør
– 1/2  spsk. hvedemel
– 1  dl. fløde 13%

Julemad - hjemmelavet andesteg

Sådan tilbereder du andestegen!

Tag indmaden ud af anden, og tør den godt. Skær vingespidser og hals af, og gem dem til saucen.
Gnid anden ind- og udvendigt med salt og lidt peber.
Skær æblerne i både, og kom dem i anden sammen med sveskerne.
Luk anden med kødnåle og læg den på risten over bradepanden med brystet nedad.

Brun først anden ved 250°C i 20 min. med brystet nedad, vend den og og dæmp varmen til 160°C – hæld evt fedtet fra, hæld ca ½ l vand i bradepanden og lad anden stege ca 2½ time. Mærk ved låret om det løsner sig og se om kødsaften er klar.

Lad anden køle lidt af, inden den parterres. Skær lårene fri helt om på ryggen. Del i over- og underlår. Skær brystet fri på hver side, og del det i 3-4 stykker. Eller del anden på begge sider af rygraden, og klip/skær bryst og ryg ud sammen.

Sauce:
Kog hals, vingespidser, kråse og hjerte sammen med grønsagerne og evt. bouillon 1 time.
Si det (det kan gøres i god tid). Hæld stegeskyen fra anden oveni. Lad det stå et øjeblik, og skum fedtet af (det lægger sig foroven). Smelt smørret, og pisk melet i. Spæd med skyen, til saucen er tilpas.
Kom fløden i, og kog saucen igennem. Smag til med salt og peber og evt. lidt ribsgelé. Farv med lidt kulør.

Alternative stegetider – langtidsstegt and:
Læg en rist over bradepanden. Læg den klargjorte and med brystsiden nedad på risten. Hæld 1 liter vand i bradepanden – sæt den i en forvarmet ovn v/130°C. lad den stege ca. 4 timer. Vend anden og lad den stege videre med brystet opad i 1 ¾ – 2 timer mere Altså ca. 6 timer i alt.

Hvis du steger anden dagen før:
Klip anden ud når den er næsten kold og læg den i en bradepande, pensel anden med andefedt og læg stanniol over.

Anden varmes ca. 45 min v/ 100°C varmluft ell. 125°C i almindelig ovn, tag anden ud og skru op til 200°C, når ovnen er varm tages stanniolen af og anden sættes  ind igen og steger ca. 15 min. Skulle anden mod forventning ikke være sprød, kan den evt. gives nogle minutter under grill, men hold godt øje med den.


Back To Top