skip to Main Content

Kalkunsteg står på mange danske spiseborde juleaften men er også en god spise på andre tider af året. Her finder du en nem opskrift på hjemmelavet kalkunsteg.

Kalkunsteg

ingredienser (7-8 personer)
Tilberedningstid: ca. 4½ time

– 1 kalkun, ca. 5 kg
– 2 syrlige æbler
– 2-3  stængler bladselleri
– 75  g. smør
– 8 dl. hønsebouillon
– salt
. peber

Sovs:
– 1  spsk. smør
– 1/2  spsk. mel
– stegesky fra bradepanden
– evt. lidt fløde

Julemad - kalkunsteg

Sådan tilbereder du kalkunstegen

  • Skær hals og vingespidser af. Kog dem evtentuelt af til sauce.
  • Skær æblerne i både og bladsellerien i mindre stykker.
  • Tør kalkunen godt af, gnid ind- og udvendigt med salt og peber, og fyld æble/selleriblandingen indeni.
  • Luk kalkunen med kødnåle. Læg den på risten over bradepanden med brystet nedad.
  • Pensl undersiden med halvdelen af smørret.
  • Brun den ved 225C i 20 minutter.
  • Vend kalkunen, og pensl oversiden med resten af smørret.
  • Dæmp varmen til 150C, hæld bouillon ved, og steg nu ca. 4 timer.
  • Øs gerne bouillon op over brystet af og til.
  • Mærk ved låret om kødet er mørt.
  • Lad kalkunen hvile 15-20 minutter, inden den skæres for (flottest ved bordet).
  • Hæld stegeskyen fra, og skum evt. fedt af.

Sovs:

  • Kog hals, vingespidser, kråse og hjerte og evt. bouillon 1 time.
  • Si det (det kan gøres i god tid).
  • Hæld stegeskyen fra kalkunen oveni. Lad det stå et øjeblik, og skum fedtet af (det lægger sig foroven).
  • Smelt smørret, og pisk melet i. Spæd med skyen, til saucen er tilpas.
  • Kom fløden i, og kog saucen igennem.
  • Smag til med salt og peber.
  • Farv evt. med lidt kulør.

Tip
Ønskes en mager skysovs, kan stegeskyen jævnes med majsstivelse i stedet for mel og smør.


Back To Top