Sådan tilbereder du kalkunstegen
- Skær hals og vingespidser af. Kog dem evtentuelt af til sauce.
- Skær æblerne i både og bladsellerien i mindre stykker.
- Tør kalkunen godt af, gnid ind- og udvendigt med salt og peber, og fyld æble/selleriblandingen indeni.
- Luk kalkunen med kødnåle. Læg den på risten over bradepanden med brystet nedad.
- Pensl undersiden med halvdelen af smørret.
- Brun den ved 225C i 20 minutter.
- Vend kalkunen, og pensl oversiden med resten af smørret.
- Dæmp varmen til 150C, hæld bouillon ved, og steg nu ca. 4 timer.
- Øs gerne bouillon op over brystet af og til.
- Mærk ved låret om kødet er mørt.
- Lad kalkunen hvile 15-20 minutter, inden den skæres for (flottest ved bordet).
- Hæld stegeskyen fra, og skum evt. fedt af.
Sovs:
- Kog hals, vingespidser, kråse og hjerte og evt. bouillon 1 time.
- Si det (det kan gøres i god tid).
- Hæld stegeskyen fra kalkunen oveni. Lad det stå et øjeblik, og skum fedtet af (det lægger sig foroven).
- Smelt smørret, og pisk melet i. Spæd med skyen, til saucen er tilpas.
- Kom fløden i, og kog saucen igennem.
- Smag til med salt og peber.
- Farv evt. med lidt kulør.
Tip
Ønskes en mager skysovs, kan stegeskyen jævnes med majsstivelse i stedet for mel og smør.